W124Club.nl

Alles over de Mercedes W124

Het is nu 20 sep 2019, 19:05

Aircopomp wil niet

Alle techniek (mechanisch, elektronisch) zaken horen hier thuis.

Moderator: Mafkees

Aircopomp wil niet

Berichtdoor koun » 28 jun 2019, 16:41

Hallo allemaal,

Ik heb bij mijn e320coupe de aircopomp moeten vervangen omdat deze lekte, direct de droger mee vervangen.

Nadat ik hem heb laten vullen wil de pomp niet aanspringen, zodra ik de eco modus uitzet draait de pomp 1seconde en stopt er dan weer mee. Moet auto helemaal uitzetten dan starten met eco modus aan en zodra je het uitzet draait hij weer 1seconde

Ben ermee naar de garage geweest en hun hebben vanalles doorgemeten en komen er niet uit.

Verder is het airco/kickdown relais al vervangen deze was volgens de garage doorgebrand, volgens de garage zijn de 2 sensoren op de droger in orde.

Wie heeft hier verstand van en zou mij graag willen helpen dit op te lossen

Gr Koun
koun
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 55
Geregistreerd: 02 sep 2015, 18:57
Roepnaam: Koun
Type wagen: E320 Coupé
Bouwjaar: 1993
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Mazda MX5


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor Merida » 01 jul 2019, 23:57

Ik zou zeggen; handmatig aansturen (stekker eraf, gewoon zelf met een plusje aan komen) en met een manometersetje kijken wat de drukken doen.
Wel opletten dat ze niet gelijk de pan uit stijgen; dan weer los.
Kan zijn dat de pressostaat hem uitschakelt namelijk.
Merida
Fresh Boarder
Fresh Boarder
 
Berichten: 14
Geregistreerd: 12 maart 2019, 20:11
Roepnaam: Wout
Type wagen: 200E
Bouwjaar: 1989
Automaat: Nee
LPG: Ja


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor Arpad » 02 jul 2019, 20:52

Ik zou het in de druksensoren (minimale en maximale druk) en de drukkken zelf zoeken.
Wellicht heb je iets aan dit document.
Airco.pdf
(1.45 MiB) 38 keer gedownload
Avatar gebruiker
Arpad
Gold Boarder
Gold Boarder
 
Berichten: 349
Geregistreerd: 12 dec 2010, 20:07
Woonplaats: Rijen
Type wagen: 320TE
Bouwjaar: 1986
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Met 320 motor.
280SL 1977 (restauratie)


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor Bram Jansen » 02 jul 2019, 22:02

Er zitten twee schakelaars, 1 op de droger. Je kunt de draadjes van de schakelaar op de drogen meen ik doorverbinden, dan weet je meteen of de pomp het doet en of de schakelaar stuk is. :shhh:

Wat erbij staat moet je maar vergeten. Ik had de twee witte stekkertjes met elkaar verbonden en toen draaide de pomp als ik mij niet vergis. De draden waren bij mij een rood/witte en een bruine. Die gaan naar een schakelaar.
Maar hou me ten goede, het is alweer even geleden, en elk systeem kan ook weer anders zijn.
Bijlagen
Airco fan schak E300.jpg
Airco fan schak E300.jpg (127.14 KiB) 472 keer bekeken
Avatar gebruiker
Bram Jansen
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 1782
Geregistreerd: 04 okt 2013, 10:13
Woonplaats: Dit forum
Type wagen: Ander type
Bouwjaar: Nieuwer
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: 190E 2.6
W211 CDI 320E Turbo 2006


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor koun » 04 jul 2019, 14:07

Bedankt allemaal voor de reacties

De druksensoren zijn niet het probleem, kheb ze doorverbonden gehad bij de sensor met de zwarte stekkers deed hij niks

En bij die rode sensor hetzelfde enige wat gebeurd was dat de 2 elektrische fans aangingen.

Mijn garage denkt dat het miss in de motorcomputer of die klimatronic computer.

Het grote relais achter de accu is al nieuw.

Heb echt geen idee meer waar het kan zitten word er lichtelijk gek van.

Gr Koun
koun
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 55
Geregistreerd: 02 sep 2015, 18:57
Roepnaam: Koun
Type wagen: E320 Coupé
Bouwjaar: 1993
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Mazda MX5


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor pierro » 04 jul 2019, 15:25

Komt de electromagnetische koppeling op je compressor wel in, .... ook dit kan je handmatig bedienen door 12V op de spoel te zetten en kijk dan of die aantrekt/koppelt.

Ook kan je de airco-foutcodes uitlezen op de 8 polige diagnostic connectorbox in de accuruimte, zit tegen de wand gemonteerd boven het duoventiel van de kachelverwarmingsslangen.

Ben er vorig jaar ook mee bezig geweest en was alleenmaar te lage hoeveelheid gas in het systeem (moet ongeveer 1100gram gas in gaan).
Succes
What goes around comes around......
pierro
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 76
Geregistreerd: 18 mei 2018, 13:03
Woonplaats: saint Denis de Pile France
Roepnaam: pierro
Type wagen: 230E
Bouwjaar: 1989
Automaat: Nee
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Porsche, MG Midget, Mazda MX-5 1.8, Mini 1275, Citroën 2CV6, Toyota Landcruiser Prado


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor pierro » 04 jul 2019, 15:31

Indien nodig is hier een handig step by step document for reparatie van de airco...

airco trouble shooting.docx
(14.97 KiB) 31 keer gedownload


en nog een schema van het geheel...

aircon control.jpg
aircon control.jpg (837.6 KiB) 418 keer bekeken
What goes around comes around......
pierro
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 76
Geregistreerd: 18 mei 2018, 13:03
Woonplaats: saint Denis de Pile France
Roepnaam: pierro
Type wagen: 230E
Bouwjaar: 1989
Automaat: Nee
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Porsche, MG Midget, Mazda MX-5 1.8, Mini 1275, Citroën 2CV6, Toyota Landcruiser Prado


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor Shostakovich124 » 05 jul 2019, 11:20

Heeft de airco nog weer een tijd(je) normaal gewerkt nadat dat doorgebrande aircorelais is vervangen?
En heb je zelf gezien dat de magneetkoppeling op de pomp, na inschakelen van de airco, daadwerkelijk 1 SEC.
heeft gekoppeld of concludeer je dat omdat het rode ledje op de knop na 1 SEC. weer gaat branden?
Shostakovich124
Silver Boarder
Silver Boarder
 
Berichten: 198
Geregistreerd: 25 mei 2013, 18:42
Woonplaats: prov. Groningen
Roepnaam: Geert
Type wagen: 250D
Bouwjaar: 1995
Automaat: Nee
LPG: Nee


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor koun » 06 jul 2019, 09:06

Het relais is vervangen nadat hij het al nietmeer deed , volgens de airco boer waar ik hem gevuld had was het relais kapot.

Wat betreft het 1seconde lopen heb ik met eige ogen gezien misschien ist iets minder als 1seconde maar zeker niet meer

Weet iemand hoe ik hem kan uitlezen en heeft iemand toevalig een storingcode overzicht?

Gr Koun
koun
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 55
Geregistreerd: 02 sep 2015, 18:57
Roepnaam: Koun
Type wagen: E320 Coupé
Bouwjaar: 1993
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Mazda MX5


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor pierro » 06 jul 2019, 11:24

Fault Code Scanner cs1000_mb.pdf
(886.82 KiB) 17 keer gedownload


Voila het document om de DTC (Diagnostic Trouble Codes) uit te lezen en te interpreteren.
Wel even een tester maken van een LEDje met drukknopje om een 12 volt startpuls te geven en het aantal pulsen te zien via de LED.
Succes
What goes around comes around......
pierro
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 76
Geregistreerd: 18 mei 2018, 13:03
Woonplaats: saint Denis de Pile France
Roepnaam: pierro
Type wagen: 230E
Bouwjaar: 1989
Automaat: Nee
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Porsche, MG Midget, Mazda MX-5 1.8, Mini 1275, Citroën 2CV6, Toyota Landcruiser Prado


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor pierro » 06 jul 2019, 11:34

Sorry, vergat het schema van een Flash Coder Reader , makkelijk zelf te maken...

Simple-Mercedes-Flash-Code-reader-e1430334482695.jpg
Simple-Mercedes-Flash-Code-reader-e1430334482695.jpg (14.24 KiB) 339 keer bekeken
What goes around comes around......
pierro
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 76
Geregistreerd: 18 mei 2018, 13:03
Woonplaats: saint Denis de Pile France
Roepnaam: pierro
Type wagen: 230E
Bouwjaar: 1989
Automaat: Nee
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Porsche, MG Midget, Mazda MX-5 1.8, Mini 1275, Citroën 2CV6, Toyota Landcruiser Prado


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor Shostakovich124 » 06 jul 2019, 11:35

koun schreef:Wat betreft het 1seconde lopen heb ik met eige ogen gezien



Dan zijn, op het moment van 'aan' zetten, alle voorwaarden om de airco te laten werken in het relais goed.
Als er 1 ontbreekt zal het relais de pomp niet eens koppelen.
Bij jou verandert er blijkbaar een voorwaarde, kort nadat de pomp gekoppeld is en schakelt het relais de pomp uit.
De hoogstwaarschijnlijke oorzaak vind je in het PDF bestand van @Arpad, op blz 12 en 13 ;)

En dat correspondeert met onderstaande

koun schreef:zodra ik de eco modus uitzet draait de pomp 1seconde en stopt er dan weer mee.
Moet auto helemaal uitzetten dan starten met eco modus aan en zodra je het uitzet draait hij weer 1seconde
Shostakovich124
Silver Boarder
Silver Boarder
 
Berichten: 198
Geregistreerd: 25 mei 2013, 18:42
Woonplaats: prov. Groningen
Roepnaam: Geert
Type wagen: 250D
Bouwjaar: 1995
Automaat: Nee
LPG: Nee


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor koun » 06 jul 2019, 17:24

Dus als ik het goed begrijp is het waarschijnlijk een toerental sensor?

Want het relais N6 is nieuw lijkt me niet dat dat de boosdoener is.

Gr Koun
koun
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 55
Geregistreerd: 02 sep 2015, 18:57
Roepnaam: Koun
Type wagen: E320 Coupé
Bouwjaar: 1993
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Mazda MX5


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor RD500sec » 07 jul 2019, 08:06

Een nieuw onderdeel is niet altijd goed, lees: kan ook een defect hebben.

Dus het relais kan een defect hebben, maar ook de pomp zou te zwaar kunnen draaien, of de riem staat onvoldoende gespannen? Of, wat je zelf aangeeft, een van de de toerensensoren kan een defect hebben
Met vriendelijke groet, Richard
RD500sec
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 712
Geregistreerd: 03 okt 2014, 16:27
Woonplaats: gemeente Schagen
Roepnaam: Richard
Type wagen: Ander type
Bouwjaar: Ouder
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: 190E 2.6
500SEC


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor Shostakovich124 » 07 jul 2019, 12:50

De toerentalsensor op de pomp lijkt me niet stuk. Als deze wel stuk zou zijn, komt er geen toerentalsignaal van de
pomp binnen op het relais. Dat signaal is een voorwaarde om de pomp te schakelen en die wordt geschakeld.
Laatst bijgewerkt door Shostakovich124 op 08 jul 2019, 22:47, in totaal 1 keer bewerkt.
Shostakovich124
Silver Boarder
Silver Boarder
 
Berichten: 198
Geregistreerd: 25 mei 2013, 18:42
Woonplaats: prov. Groningen
Roepnaam: Geert
Type wagen: 250D
Bouwjaar: 1995
Automaat: Nee
LPG: Nee


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor RD500sec » 07 jul 2019, 16:22

Geert, bedankt voor de aanvulling, je bent er dieper in gedoken dan ik. :handgestures-thumbupleft:
Met vriendelijke groet, Richard
RD500sec
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 712
Geregistreerd: 03 okt 2014, 16:27
Woonplaats: gemeente Schagen
Roepnaam: Richard
Type wagen: Ander type
Bouwjaar: Ouder
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: 190E 2.6
500SEC


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor JantjeV8 » 08 jul 2019, 06:14

Of een versleten magneetkoppeling, die kan (gaan) slippen.
JantjeV8
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 863
Geregistreerd: 16 apr 2010, 06:34
Woonplaats: Haarsteeg
Type wagen: 230TE
Bouwjaar: Ouder
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: s210 430TE 1998, Fiat 500 1967'Unimog 416 1971, Holder B12 1958,
W123 230TE 1981


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor koun » 12 jul 2019, 17:29

Zoals het er nu naar uitziet is er zowiezo teveel olie in het systeem aanwezig, kan voorlopig niet verder systeem moet gespoeld worden en dan aangevult met olie.

Koste hiervoor zijn belachelijk gaat over 800euro minimaal dus voorlopig weer geen airco.

Toch bedankt allemaal voor de tips denk dat ik hier in de winter misschien weer mee verder ga.

Gr Koun
koun
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 55
Geregistreerd: 02 sep 2015, 18:57
Roepnaam: Koun
Type wagen: E320 Coupé
Bouwjaar: 1993
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Mazda MX5


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor Bram Jansen » 12 jul 2019, 20:36

Vreemd verhaal, mijn airco systeem zat vol met water en de condensor was eraf gehaald, er is lang rondgereden met open buisjes van waar de condensor heeft gezeten, heeft geen 800 euro gekost hoor. Wel heel veel werk :lol: :lol: en na een flinke reparatie werkte hij prima. Ook gespoeld en gevuld.

Je moet de juiste mensen treffen om je te helpen.
Avatar gebruiker
Bram Jansen
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 1782
Geregistreerd: 04 okt 2013, 10:13
Woonplaats: Dit forum
Type wagen: Ander type
Bouwjaar: Nieuwer
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: 190E 2.6
W211 CDI 320E Turbo 2006


Re: Aircopomp wil niet

Berichtdoor w126560td » 13 jul 2019, 01:00

Ik zou gewoon de airco pomp losmaken. Even leeg maken via de achterkant. Vervolgens flesje airco olie kopen goede hoeveelheid erin. Systeem handmatig doorverbinden met zekering en druksensors meenemen en externe knopje plaatsen. vervolgens gas erin en rijden. Ik rijd al meer dan 4 jaar rond met eigen gemaakte schema voor mijn airco. werkt prima. Ergens op het W126 forum moet ook een tekenening staan van how to.
w126560td
Silver Boarder
Silver Boarder
 
Berichten: 212
Geregistreerd: 29 jan 2016, 18:56
Woonplaats: Turkey Istanbul
Roepnaam: Gtt555
Type wagen: 300TD
Bouwjaar: 1994
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: W210 E270 CDI Avantgarde Select 2000
BMW E39 530d M pakket 1999
BMW E46 320d Ac schnitzer pakket 1999
Mercedes W126 380SEL 1982 (500 blok)
Subaru Impreza GTT 555 320PK
Audi A3
Bmw325ie36
Bmw320i E36
BMW 318i E46


Keer terug naar Techniek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten