W124Club.nl

Alles over de Mercedes W124

Het is nu 20 okt 2018, 15:58

verbruik 230E automaat

Hier kan je alles posten omtrent jouw eigen Mercedes wat niet in een andere forum past.

Moderator: Mafkees

verbruik 230E automaat

Berichtdoor nuri44 » 02 jun 2017, 12:34

Hallo allemaal,

Nou rij ik een paar maanden in mijn 230E automaat. Hierin rij ik voor 85% in de stad rond.
In de afgelopen verbruik metingen ben ik telkens uitgekomen op 1op6. Hierna heb ik vele belangrijke zaken aan de ontstekingen vervangen, diverse filters en olie ververst. Echter bij een eerstvolgende meting is het niet veel beter op geworden, namelijk 1op7.

Na navraag bij diverse leden die ook een 230E bezitten heb ik meegekregen dat dit abnormaal verbruik is. Bij hen is het veelal 1op8 1op9 in de stad en 1op11 op de snelweg.

Vervolgens heb ik hier in de forum lopen te zoeken echter kom ik er niet uit. Ik kwam bijv. de CO afstelling tegen etc.

Wie o wie kan mij wegwijs maken, ik constateer dat 1op6 of 1op7 zeer abnormaal verbruik zou zijn voor een 230E.

Graag hoor ik van jullie.

Mvg,
Nuri
Avatar gebruiker
nuri44
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 68
Geregistreerd: 09 jan 2017, 10:17
Roepnaam: nuri
Type wagen: 230E
Bouwjaar: 1990
Automaat: Ja
LPG: Nee


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor Jurjen S » 02 jun 2017, 14:24

Komt je motor goed op temperatuur? Hoeveel graden geeft de meter aan tijdens het rijden?
Met een hamer past alles.
Avatar gebruiker
Jurjen S
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 906
Geregistreerd: 26 aug 2013, 15:42
Woonplaats: Bergen op Zoom
Roepnaam: Jurjen
Type wagen: 230CE
Bouwjaar: 1988
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: 2000 W203 C320 (m112 :) )


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor nuri44 » 03 jun 2017, 09:57

Voorheen werkte de thermostaat niet goed, het werd niet snel warm en soms bleef het haken bij 60 graden. Echter na het vervangen van de thermostaat is het gewoon goed gaan werken, ik kom binnen ca. 5 minuten op 82 graden en is constant hierin na die 5 minuten.
Avatar gebruiker
nuri44
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 68
Geregistreerd: 09 jan 2017, 10:17
Roepnaam: nuri
Type wagen: 230E
Bouwjaar: 1990
Automaat: Ja
LPG: Nee


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor Nico 43 » 04 jun 2017, 07:30

Je verbruik is wel erg hoog 1 op 6 a 7 is niet normaal met mijn 230E van 1988 rij ik gemiddeld 1 op 10 maar moet zeggen dat ik wel een rustige rijder ben.

Het word toch zoeken naar de oorzaak er zijn hier vast wel mensen die willen helpen ;)

Ik zit zelf ook te denken aan je Co2 werkt je lambdasonde wel goed misschien kun je hem bij een garage een keer aan het Co2 apparaat hangen.

Mocht ik het verkeerd hebben moeten anderen me maar verbeteren ;)
Mensen met verstand rijden Mercedes
Avatar gebruiker
Nico 43
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1551
Geregistreerd: 19 aug 2012, 18:44
Woonplaats: Ermelo
Roepnaam: Nico
Type wagen: 230E
Bouwjaar: 1988
Automaat: Ja
LPG: Nee


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor Patje-300e » 04 jun 2017, 10:06

Tja die waardes van 1 op 6 of rond die koers haal ik ook wel eens.
Alleen is het verschil met de jouwe en de mijne dat het een 300E is dus 6 cilinders heeft, en ik heb maat 47 schoenen :D die zijn dus vrij zwaar... :dance:

Bij jou zou ie ongetwijfeld zuiniger moeten lopen, ik weet niet of er bij de jouwe ook een X11 diagnose plug zit? Rechts tegen schutbord. Mocht je deze hebben kun je daar een aantal zaken uitsluiten.
Avatar gebruiker
Patje-300e
Gold Boarder
Gold Boarder
 
Berichten: 384
Geregistreerd: 13 jan 2016, 21:16
Woonplaats: Nijmegen
Roepnaam: Patrick
Type wagen: 300E
Bouwjaar: 1987
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Citroën C3 1.2 VTI '14
Peugeot 206 1.4i ‘01


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor RNRS001 » 04 jun 2017, 10:39

Ik heb een 230 gereden, reed veel snelweg en dan altijd zo'n 140-150. Zelfs dan haalde ik de 1:6 niet. Nu rijd ik een 300E en een 300CE met meer stadsverkeer. Duurder dan 1:7,5 heb ik nog niet gehaald. 1:6 met een 300 vind ik knap.

1:10 met een 230 heb ik 1 keer gehaald. Een hele warme zomerdag en bijna alleen maar snelweg. Het verbruik schommelde bij mij altijd rond de 1:8.
Avatar gebruiker
RNRS001
Gold Boarder
Gold Boarder
 
Berichten: 386
Geregistreerd: 03 jun 2013, 11:57
Woonplaats: Numansdorp
Roepnaam: Sebastiaan
Type wagen: 300E
Bouwjaar: 1986
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Andere wagen: 300CE
Vorige wagen: 230CE


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor Patje-300e » 04 jun 2017, 12:04

Tja 1 op 6 is niet perse heel moeilijk met een 300E. Ik denk dan ook dat we een totaal verschillende rijstijl hebben. Ik woon overgens in een stad waar je werkelijk van stoplicht naar stoplicht rijd. Altijd ieder stoplicht rood. Als ik snachts van of naar mijn werk rijd (wat dus altijd snachts is, dus erg rustig op snelweg) kom ik zelden onder de 200kmp dus dat 1 op 6 verhaal kun je best wel aannemen van me. Zeg niet dat mijn verbruik altijd zo slecht is maar zeker niet onhaalbaar. :handgestures-thumbupleft:
Avatar gebruiker
Patje-300e
Gold Boarder
Gold Boarder
 
Berichten: 384
Geregistreerd: 13 jan 2016, 21:16
Woonplaats: Nijmegen
Roepnaam: Patrick
Type wagen: 300E
Bouwjaar: 1987
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Citroën C3 1.2 VTI '14
Peugeot 206 1.4i ‘01


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor Hakie » 04 jun 2017, 14:36

Dat verbruik moet toch wel gunstiger kunnen lijkt me. Wat is het toerental als de auto stationair draait? Start hij koud met verhoogd toerental en zakt kort daarop terug? Kilometerstand? Is de lambdasonde al eens vervangen?
Avatar gebruiker
Hakie
Silver Boarder
Silver Boarder
 
Berichten: 200
Geregistreerd: 16 jun 2015, 18:09
Woonplaats: Mijdrecht
Roepnaam: Guus
Type wagen: 400E
Bouwjaar: 1993
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: W201,2.6 1987
W124,E500
1994


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor RD500sec » 04 jun 2017, 14:37

[quote][wie o wie kan mij wegwijs maken, ik constateer dat 1op6 of 1op7 zeer abnormaal verbruik zou zijn voor een 230E.
/quote]

Proficiat dat je van de 1 op 6 naar de 1 op 7 bent gegaan, toch een mooie vooruitgang.
Natuurlijk kan en moet dat beter.
Je hebt een KE-jetronic, waarschijnlijk werkt het E gedeelte nu niet mee door een storing in 1 van de componenten, dan draait de motor alleen op het mechanische gedeelte van de injectie en krijg je een hoog verbruik.
Aan de andere kant is het niet de eest ideale auto om zo veel stadsverkeer mee te rijden...

Een OBD plug om de auto uit te lezen zul je op je auto niet terug vinden, maar, er is wel mogelijkheid om via de al genoemde X11 plug op het linker voorscherm storingen in het E gedeelte van de injectie uit te lezen.
Als je met een voltmeter kunt omgaan, dan kun je dat zelf doen.

Begin met een bedrijfswarme motor en een geladen accu, de spanning moet tussen de 11 en de 14 volt liggen.
Meet, met het contact aan en de motor uit, tussen bus 2 en 3 van de diagnose stekker de accuspanning, noteer de waarde.
De min van de meter (zwarte draad) op bus 2, de plus van de meter (rode draad) op bus 3

Start de motor, laat hem stationair draaien en meet opnieuw, noteer de waarde.

De eerste meting, de accuspanning stel je op 100%
Bereken hoeveel % de tweede waarde is.
Dit % zoek je op in de volgende tabel, deze geeft de defecten aan die bij het gemeten % horen.


image-2017-06-04.png
tastverhältnisse1
image-2017-06-04.png (79.24 KiB) 1202 keer bekeken

image-2017-06-04 (1).png
tastverhältnisse2
image-2017-06-04 (1).png (115.54 KiB) 1202 keer bekeken

image-2017-06-04 (2).png
tastverhältnisse3
image-2017-06-04 (2).png (66.08 KiB) 1202 keer bekeken
Laatst bijgewerkt door RD500sec op 04 jun 2017, 18:53, in totaal 2 keer bewerkt.
Met vriendelijke groet, Richard
RD500sec
Gold Boarder
Gold Boarder
 
Berichten: 572
Geregistreerd: 03 okt 2014, 16:27
Woonplaats: gemeente Schagen
Roepnaam: Richard
Type wagen: Ander type
Bouwjaar: Ouder
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: 190E 2.6
500SEC


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor Patje-300e » 04 jun 2017, 14:44

Is het niet zwart op pin 2 van X11 de massa van de jettronic en rood op 3?
Avatar gebruiker
Patje-300e
Gold Boarder
Gold Boarder
 
Berichten: 384
Geregistreerd: 13 jan 2016, 21:16
Woonplaats: Nijmegen
Roepnaam: Patrick
Type wagen: 300E
Bouwjaar: 1987
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Citroën C3 1.2 VTI '14
Peugeot 206 1.4i ‘01


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor RD500sec » 04 jun 2017, 18:56

ja, klopt, ik heb het verbeterd, dank je. :handgestures-thumbup:
Met vriendelijke groet, Richard
RD500sec
Gold Boarder
Gold Boarder
 
Berichten: 572
Geregistreerd: 03 okt 2014, 16:27
Woonplaats: gemeente Schagen
Roepnaam: Richard
Type wagen: Ander type
Bouwjaar: Ouder
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: 190E 2.6
500SEC


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor Eemspoort » 05 jun 2017, 09:33

Zeer nuttige informatie! Daar ga ik me ook eens in verdiepen. Ik heb het verbruik van de mijne nog niet helemaal uitgerekend, maar ik heb de indruk dat het aardig hoog ligt.
En mijn stationair is van tijd tot tijd ook aardig hoog (1.000 tpm) maar kan zomaar zakken naar normale waardes.
Even zo plotseling kan ie trouwens ook weer stijgen, wat vooral bij manoeuvreren erg vervelend kan zijn...
Avatar gebruiker
Eemspoort
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 117
Geregistreerd: 08 okt 2016, 09:01
Woonplaats: Aan boord...
Roepnaam: Ed
Type wagen: 230CE
Bouwjaar: 1988
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Skoda Superb Combi V6, Dodge Ramvan 2.5 TD, Neba Coryfee Special op Citroën C35


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor nuri44 » 05 jun 2017, 11:10

Hallo,

Bedankt allemaal voor de reacties, voor die geweldige informatie. Hakie inderdaad bij het starten is de toerental wat hoger, als ik dan op D zet wordt het weer normaal. Het stationair komt dan bij 700 800 toeren.

Ik ben zelf de techneut niet jammer genoeg maar ik zal wel de nodige laten doen.
Zou eenieder garage zulke dingen voor me kunnen doen of moet ik echt naar een specialist?

Is het eigenlijk dan niet een verstandige zaak om die Lambdasonde meteen te vervangen?

Mochten jullie aangevulde advies hebben voor me dan zijn die altijd welkom :)

Mvg,
Nuri
Laatst bijgewerkt door nuri44 op 05 jun 2017, 11:22, in totaal 1 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
nuri44
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 68
Geregistreerd: 09 jan 2017, 10:17
Roepnaam: nuri
Type wagen: 230E
Bouwjaar: 1990
Automaat: Ja
LPG: Nee


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor nuri44 » 05 jun 2017, 11:15

Hey Hakie,

Bij het starten gaan de toeren omhoog vervolgens na het op D zetten komt het op 700 800.
KMstand is ca. 257000, ik heb geen idee of de Lambdasonde is vervangen. Helaas geen onderhoudshistorie meegekregen bij de koop van ca. 4 maanden geleden.

Mvg,
Nuri
Avatar gebruiker
nuri44
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 68
Geregistreerd: 09 jan 2017, 10:17
Roepnaam: nuri
Type wagen: 230E
Bouwjaar: 1990
Automaat: Ja
LPG: Nee


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor RD500sec » 05 jun 2017, 14:06

Lang niet elke garage is bekend met de KE-jetronic waar onze auto's mee zijn uitgerust.
Zelfs de Mercedes dealer heeft in de meeste gevallen de apparatuur en kennis niet meer in huis en zal je doorverwijzen naar een specialist.
Elke monteur die zijn vak verstaat kan het zich eigen maken, zijn studie kost tijd, de tijd betaal jij.
Het beste kan je naar iemand toe die thuis is met deze techniek.

Hoe is het met de bandenspanning en de remmen?
Ook twee zaken die het verbruik behoorlijk kunnen beinvloeden.

Ik wil best voor je kijken, ik weet niet waar je vandaan moet komen?

@Eemspoort:
Mogelijk is de luchtmassameter versleten?
Met vriendelijke groet, Richard
RD500sec
Gold Boarder
Gold Boarder
 
Berichten: 572
Geregistreerd: 03 okt 2014, 16:27
Woonplaats: gemeente Schagen
Roepnaam: Richard
Type wagen: Ander type
Bouwjaar: Ouder
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: 190E 2.6
500SEC


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor Hakie » 05 jun 2017, 14:18

nuri44 schreef:Hey Hakie,

Bij het starten gaan de toeren omhoog vervolgens na het op D zetten komt het op 700 800.
KMstand is ca. 257000, ik heb geen idee of de Lambdasonde is vervangen. Helaas geen onderhoudshistorie meegekregen bij de koop van ca. 4 maanden geleden.

Mvg,
Nuri


Hoi Nuri,
Zonder de auto in D te zetten moet het toerental ook zakken. Stationair moet het bij deze buitentemperatuur al vlot na het starten zakken naar ongeveer 700 toeren.
Avatar gebruiker
Hakie
Silver Boarder
Silver Boarder
 
Berichten: 200
Geregistreerd: 16 jun 2015, 18:09
Woonplaats: Mijdrecht
Roepnaam: Guus
Type wagen: 400E
Bouwjaar: 1993
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: W201,2.6 1987
W124,E500
1994


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor nuri44 » 06 jun 2017, 14:35

@RD500sec je hebt een PB van me.

Hakie wat zou een oplossing kunnen zijn?
Avatar gebruiker
nuri44
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 68
Geregistreerd: 09 jan 2017, 10:17
Roepnaam: nuri
Type wagen: 230E
Bouwjaar: 1990
Automaat: Ja
LPG: Nee


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor Eemspoort » 06 jun 2017, 20:34

@RD500sec: Is natuurlijk een mogelijkheid, de auto heeft even over de 2 ton gedraaid. Maar ik zal ook eens meten of ie ook een "code" geeft, ben wel benieuwd. Als de gashevel in rust staat, raakt ie net de microschakelaar niet. Als ik daar wat aan rommel gaat ie meestal weer terug stationair lopen. Maar dat kan ook toeval zijn. Hoe dan ook, het is even een zoekplaatje, maar komt vast wel goed tzt. :)
Avatar gebruiker
Eemspoort
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 117
Geregistreerd: 08 okt 2016, 09:01
Woonplaats: Aan boord...
Roepnaam: Ed
Type wagen: 230CE
Bouwjaar: 1988
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: Skoda Superb Combi V6, Dodge Ramvan 2.5 TD, Neba Coryfee Special op Citroën C35


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor RD500sec » 06 jun 2017, 22:13

Als de gashevel in rust staat, raakt ie net de microschakelaar niet.


Dan staat dat niet goed afgesteld, waarschijnlijk heb je daarmee de oorzaak van de rommelige stationairloop al gevonden
Met vriendelijke groet, Richard
RD500sec
Gold Boarder
Gold Boarder
 
Berichten: 572
Geregistreerd: 03 okt 2014, 16:27
Woonplaats: gemeente Schagen
Roepnaam: Richard
Type wagen: Ander type
Bouwjaar: Ouder
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: 190E 2.6
500SEC


Re: verbruik 230E automaat

Berichtdoor Hakie » 07 jun 2017, 05:48

nuri44 schreef:@RD500sec je hebt een PB van me.

Hakie wat zou een oplossing kunnen zijn?


Nuri je moet via metingen of via een specialist erachter komen welk onderdeel of welke onderdelen in het systeem niet goed mee doen. Ik heb zelf via veel lezen en meten een paar keer iets kunnen oplossen maar noem mezelf geen specialist.
Zoek eens op het forum naar duty-cycle. Via een meting kan je redelijk eenvoudig zien in welke hoek je moet zoeken.
Je komt dan in de tabellen die RD500 al liet zien. Er is nu geen oorzaak aan te wijzen voor het probleem. Je moet gaan meten.
Avatar gebruiker
Hakie
Silver Boarder
Silver Boarder
 
Berichten: 200
Geregistreerd: 16 jun 2015, 18:09
Woonplaats: Mijdrecht
Roepnaam: Guus
Type wagen: 400E
Bouwjaar: 1993
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens.: W201,2.6 1987
W124,E500
1994

Volgende

Keer terug naar Algemene vragen over jouw auto

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast