Pagina 1 van 1

230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: za feb 09, 2019 4:00 pm
door Luc124
Hallo mede gelukkige W124 eigenaren,

Ik heb een tijd terug een 230E kat van 1990 gekocht omfat ik al lange tijd zot loop van een W124. Het plan was/ is deze mechanisch in orde te zetten en een beetje oppoetsen en er natuurlijk mee te gaan rijden. Ik wist voor ik begon met een oudere auto dat er sowiso problemen naar boven gingen komen. Maakt ook niet uit, het is ook voor me mee bezig te houden.

Toen ik hem kocht merkte ik al op dat hij maar max een 50 fradeb werd tijdens het rijden. Ik heb al wat ervaring als mechanieker dus wist direct dat dit een defecte thermostaat was. Nieuwe oem thermostaat gekocht en hupla hij werd mooi tussen de 80 en de 90 graden. Maar... als ik hem gewoon stationair laat lopen blijft hij overkoken.

De radiator wordt overal even warm en de koeldarmen ook. Ik merkte ook op dat mijn fan niet meedraaide en heb ik een nieuwe themperatuur sensor gekocht. Als ik deze overbrugte werkte hij wel. Toen was het probleem opgelost... voor één dag... vandaag is weer heel de boel overgekookt en heb ik gemerkt dat de fan niet meer inpikte precies.

Ik vroeg mij af of iemand weet op welke temperatuur deze sensor de fan aan gaat sturen? Anders zou ik een proberen om hem in een kommetje kokend water te leggen en te kijken naar het resultaat.

Ook als ik rij hoor ik van binnen precies water klokken ( ik denk in de verwarmingsradiator). Is dit een gekend probleem dat deze wagens slecht ontluchten?

Wauw... langere post dan ik dacht... maar ik zitnu al een tijdje men hoofd te breken en informatie te zoeken.

Alvast bedankt voor de hulp!

Mvg luc124 8-)

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: za feb 09, 2019 4:59 pm
door Vlim
De 230E heeft een expansievat.

Je zou eens kunnen kijken of de dop van je expansievat niet stuk is, waardoor hij geen druk vasthoudt en koelvloeistof via de dop eruit gooit. Verder stationair temperatuur meten. Als hij stationair rond de 80-90 blijft hangen, mag er geen koelvloeistof uitkomen. Eigenlijk bij temperaturen tot 120 graden niet eens.

Daarom denk ik dat misschien de dop van je expansievat (vuldop) ofwel stuk is, ofwel niet de goede is qua druk (staat op de dop vermeld, normaal gesproken).

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: za feb 09, 2019 5:47 pm
door Rob Hackert
kijk ook of op de dop van het expansievat 120 of 140 staat.... Moet denk ik 140 zijn...

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: za feb 09, 2019 5:56 pm
door pierro
De koelwater sensor komt in bij 100 graden celcius en dan draait de koeling fan mee en zal de temperatuur binnen een tiental seconden al gaan zakken op de dashboard meter.

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: za feb 09, 2019 6:56 pm
door Luc124
Bedankt 1l voor de reacties. Als het morgen wat weer is ga ik eens kijken op de dop, ik denk niet dat dat het probleem gaat zijn, want de temperatuur loopt ook echt op dus het is niet voor niet dat hij er alles uitgooid. Ik hou jullie op de hoogte :D

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: zo feb 10, 2019 11:15 am
door JantjeV8
Zijn die 'klok' geluiden niet van een defecte waterpomp. Zit voorop de motor, met een lange schroevendraaier kun je luisteren.
Controleer eens of de radiator nog wel doorwaait en niet dicht zit met vliegen en bladeren.
Ontluchten hoeft niet moeilijk te zijn. Auto klein beetje achterover zetten (stoeprand of zo), kachel op z'n heetst zetten en rustig laten draaien zonder dop op het reservoir.

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: zo feb 10, 2019 5:41 pm
door RD500sec
Kijk ook even in de zekeringkast, of er geen gecorrodeerde zekeringen in zitten, het beste vervang je de zekeringen door exemplaren met een koperen smeltstripje en maak je de lipjes in de zekeringkast die de zekeringen inklemmen ook schoon.

Helpt dit niet, verbind dan de temperatuurschakelaar, of eigenlijk de draden die daar opzitten nog eens door, de fan draait dan zodra er contact gemaakt wordt.
Kookt in deze situatie de motor ook over? Heb je de nieuwe thermostaat ook getest in een pannetje water of hij op de juiste temperatuur opent? Ik heb ooit een nieuwe thermostaat gehad (gekocht) die niet op tijd open ging.
Heb je de waterpomp en je radiator uitgesloten en helpt het doorverbinden maar tijdelijk, kun je een compressiemeting doen, om de koppakking te testen. Of je zet het koelsysteem onder druk, om te kijken of de druk vast wordt gehouden.

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: zo feb 10, 2019 5:42 pm
door Vinnievw
JantjeV8 schreef:Zijn die 'klok' geluiden niet van een defecte waterpomp. Zit voorop de motor, met een lange schroevendraaier kun je luisteren.
Controleer eens of de radiator nog wel doorwaait en niet dicht zit met vliegen en bladeren.
Ontluchten hoeft niet moeilijk te zijn. Auto klein beetje achterover zetten (stoeprand of zo), kachel op z'n heetst zetten en rustig laten draaien zonder dop op het reservoir.


Om goed te ontluchten moet het koelsysteem onder druk staan, de dop moet er dus op.

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: zo feb 10, 2019 7:13 pm
door Vlim
Tja. Maar met de dop erop kan de lucht er dus niet uit....

Inderdaad een tijdje zonder dop laten draaien, dus.

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: zo feb 10, 2019 10:15 pm
door tegenvoeter
Een koelsysteem is simpel:
Draait de water pomp?
Werkt de thermostaat?
Is de radiator schoon van buiten?
Draait de ventilator als de auto te warm wordt?
Zit er voldoende water/koelvloeistof in de radiator en expansievat?
Is de radiatordop niet ouder dan een jaar of vijf?

Het klimaat waar ik woon is erg warm in de zomer, vorige week enkele dagen boven de 44 graden C, en ik rij dan zonder oververhitting, zelfs in stadsverkeer, met de airconditioning voluit. Ik zorg goed voor m'n koelsysteem, dan rij ik zonder zorgen.

Vink alle punten hierboven af en je probleem lost zich op. Success, Erik.

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: ma feb 11, 2019 6:44 am
door Raytheman
Kijk ook even of er geen water uit de uitlaat komt..

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: ma feb 11, 2019 10:07 am
door Luc124
Uit de uitlaat zeker geen water, enkel wat condens be koude motor maar ook niet overdreven veel. Ik heb het systeem bog niet op druk gezet maar ben zeker dat het geen koppakking is. Het water wordt niet vuil en er komt direct na dtart ook nog geen overmatige druk op het reservoir.

Is de dop zo belangrijk? Dit is het eerste wat ik er van hoor eerlijk gezegd. Ik denk dat de kans er zelfs is dat dit de originele nog is.

Van het weekend is het er niet meer van gekomen, heb wat andere kleine werkjes gedaan maar het weer liet niet veel toe. Ik hou jullie toch nog op de hoogte :D

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: di feb 12, 2019 4:38 pm
door JantjeV8
Ontluchten doe je zonder dop.

Die dop zorgt er voor dat het systeem onder druk komt te staan. Door die druk verhoog je het kookpunt van de koelvloeistof, het kan dan dus meer warmte opnemen en afvoeren. Zonder die dop ligt het kookpunt dus dichter bij de 100grC, meer niet.
Heb je de thermostaat er in de goede richting ingebouwd?

Re: 230E blijft steeds over koken

BerichtGeplaatst: zo feb 17, 2019 6:58 pm
door Luc124
Van het weekend weer mekker ge-mercedest. :D

Ik denk het probleem te hebben gevonden! De thermostaat zit er sowiso goed in, denk dat het maar op 1 manier kon.

Na wat testen en doen tot de conclusie gekomen dat de neiuwe temperatuursensor noet veel doet en de dop ook zijn beste tijd heeft gehad. Al de andere componenten werken naar behoren.

Eens warm laten draaien en op 95 graden gooide hij er alles uit (wat mij dan op de versleten dop heeft gebracht). Toen heb ik het overloop darmpje afgeklemt en als de temperatuur steeg, sloeg de fan niet aan. De sensor doorgemeten en deze doet dus niet veel... Nu ga ik maar eens horen of deze nog binnen garantie valt. Hik heeft letterlijk 1 dag gewerkt :P

Nu gaan we daar maar eens mee beginnen en hopelijk is alles dan opgelost.

Bedankt al aan iedereen voor mee te denken!

BTW ik zit nu op instagram. Heb een pagina voor mijn W124 begonnen. Feel free to folmow! De naam is: w124vice