Pagina 1 van 1

Het zat eraan te komen in België

BerichtGeplaatst: 29 sep 2017, 08:23
door erwin&sonja
Het zat eraan te komen in BelgiëVlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) werkt aan nieuwe regels voor oldtimers, voertuigen die minstens 25 jaar oud zijn. De hervorming - waarbij wagens pas vanaf 30 jaar het statuut van oldtimer kunnen krijgen en ook frequenter gekeurd worden - dient mee om het fiscale misbruik in de categorie tussen 25 en 30 jaar aan te pakken, zo schrijft De Tijd.

Het is verboden een oldtimer voor woon-werkverkeer of commercieel gebruik in te zetten. Toch gebeurt dat massaal omdat een wagen met de status van oldtimer vaak tot tien keer fiscaal voordeliger is. Zowel de eenmalige inschrijvingsbelasting als de jaarlijkse verkeerstaks en de kostprijs van de verzekering liggen veel lager.

Dat misbruik vertaalt zich in de cijfers. Het aantal inschrijvingen van oldtimers tussen 25 en 30 jaar is in vijf jaar bijna verdubbeld, van 38.000 tot ruim 66.000. De drie gewesten werken daarom parallel aan strengere regels. Zo wordt de leeftijd waarop een wagen als oldtimer kan worden ingeschreven geleidelijk opgetrokken. Tegen 2022 moet een auto 30 jaar zijn om van een oldtimer te kunnen spreken.

Daarnaast zullen wagens van 30 jaar en ouder zich om de vijf jaar melden bij de autokeuring. Bij wagens onder 30 jaar wordt de controle jaarlijks verplicht. Nu is de keuring alleen bij de inschrijving verplicht en daarna nooit meer. Dat moet het kostenvoordeel van een oldtimer verlagen, zodat de mensen sneller een recentere wagen kopen.

Re: Het zat eraan te komen in België

BerichtGeplaatst: 29 sep 2017, 09:46
door Wietse
was het in Nederland maar 30 ipv 40 :huh:

Re: Het zat eraan te komen in België

BerichtGeplaatst: 29 sep 2017, 10:04
door Hulzie
Dacht al, het was een poosje rustig hier, maar ze waren natuurlijk bij Rutte-2 op cursus!

Re: Het zat eraan te komen in België

BerichtGeplaatst: 30 sep 2017, 10:16
door Stefan1969
Keuring is niet zo erg.
Zolang het daar bij blijft is goed, ik denk nie da ze terug in de tijd gaan en de kilometerbeperking gaan invoeren gelijk vroeger.

Re: Het zat eraan te komen in België

BerichtGeplaatst: 30 sep 2017, 13:35
door Bart_vg
was al zo'n jaar geweten dat je met een 1992 nog safe zat, maar vanaf 1993 heb je pech.
keuring vind ik niet meer dan normaal (5 jaar is zelfs nog teveel) gezien we heel Europa mogen doorkruisen met de oldies.
De aanpak is echter niet slecht, want wat zie je allemaal niet rondrijden in bijvoorbeeld Brussel-Noord: 200D en 250D modellen op O-platen en meer roestgaten dan dat er nog staal aan hangt. Logisch dat die er tussenuit moeten want die verzieken de hele oldtimerregel. Zijn uiteraard ook alles behalve liefhebbers die ermee rijden

Re: Het zat eraan te komen in België

BerichtGeplaatst: 30 sep 2017, 13:45
door Stefan1969
[/quote]

Haha ergens heb je eigenlijk gelijk, onze Benzen zijn de laatste modellen waar de moteur langer mee gaat dan de carroserie, nu is het andersom.
Maar zolang het bij die regel blijft dan vind ik het nog OK.
Als er kilometerbeperking van toepassing zou gaan zijn, dan gaan er vele terug te koop staan.
Ik vind weyts een lafaard om uit het niets zomaar op nieuws te komen zeggen dat daar misbruik van word gemaakt etc..
Een auto is een auto, en daarmee uit.