Pagina 1 van 2

Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 18 mei 2018, 13:40
door Hans230ce
We zijn 18/05 en van af 22/05 moeten alle oldtimers een periodieke keuring ondergaan:

- die in de overgang zitten, dus tussen 27 en 29 jaar : jaarlijks
- tussen 30 en 49 jaar : 2 jaarlijks
- + 50 jaar : iedere 5 jaar

Wel zal de keuring aangepast worden, maar alle wagens van na 15/06/1968 moeten een volledige keuring doorlopen maar met grotere marges dan de moderne wagen. De wagens voor die datum ondergaan enkel een remtest en een visuele keuring.

Is je wagen +30 en staat op O-plaat, dan moet je voertuig tegen 2020 gekeurd zijn. Referentie datum nemen ze de datum van 1e ingebruikname.
Alle verbouwingen moeten met certificaat zijn, anders afkeur. MAW, verbouwde met andere motoren, vergeet het maar.

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 18 mei 2018, 14:19
door Filipos
Ik begrijp niet waarom dit zo heftig is als het doet lijken in de titel: Bom in Belgische oldtimerwereld. In NL kennen we APK die braaf ieder jaar herhaald wordt. Dit geldt voor zowel nieuwere als oudere voertuigen, gelijke monniken..

Ik ga er vanuit dat deze Belgische keuring niet veel anders is. Of mis ik iets?

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 18 mei 2018, 16:59
door Jbenz
Klopt, maar deze bom is zelfs geen granaat. Deze aanpassingen zijn er voor ieders veiligheid. Zijn je banden en prioritaire zaken in orde heb je niets te vrezen. Er zijn genoeg oldtimers met O-plaat die dagelijks woon-werkverkeer uitoefenen > misbruik. Ook een groot deel in bedenkelijke staat, ophanging, laswerken, ongecontroleerde ombouw... ieder kent wel zware misbruiken. Als er dan iets misloopt is het de gehele wereld van oldtimerliefhebbers die door de molen moet. De lopende reglementering was niet te verantwoorden...

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 18 mei 2018, 19:01
door erwin&sonja
is een bom
velen zullen hun oldtimer nooit meer door de keuring krijgen.
ook hier zal er een einde komen om met de GAZ 69 te toeren.
deze heeft origineel een benzine motor,die graag 30 litertjes verbruikte op 100 km.
de logica toen was een diesel indinor inbouwen.
de originele motor is nergens nog te vinden(voorganger van de volga)

ook moeten de originele (leger) tuinzetels er voortaan terug in

zeer jammer,ondanks zijn 57 jaren zal er maar één mogelijkheid zijn als de wagens in originele staat moeten zijn

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 18 mei 2018, 19:03
door erwin&sonja
ook stoere brede banden zijn verboden

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 18 mei 2018, 19:12
door fronteradriver
Mijn wagen wordt 30 jaar in november...maar hij wordt jaarlijks gekeurd...zonder probleem.

Ik vind het normaal dat een wagen regelmatig een technische controle krijgt...

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 18 mei 2018, 19:38
door ScareMercy
Begrijp mij niet verkeerd, ik weet niet veel van de Belgische regels, maar als je hem niet op o-kenteken, maar op een gewoon kenteken zet mag je er toch weer gewoon mee rondrijden? De belasting in België op een auto is sowieso maar een schijntje in verhouding ;)

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 18 mei 2018, 19:46
door MB280E
Het probleem zal zijn dat aangepaste voertuigen NIET meer gekeurd zullen worden. EN dat zijn er een meer dan je zou denken. Periodieke keuring ben ik voor, heb alleen schrik dat het weer een heksenjacht wordt.

Was 4 weken terug nog op de keuring en toen wist men nog van niets. Je ziet maar hoe snel iets kan gaan in BE

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 19 mei 2018, 12:19
door Hans230ce
Ik zal zelfs meer zeggen Jan, donderdag heb ik de 1e geruchten gehoord, vrijdagmorgen naar het KM gebeld, kreeg als antwoord dat er iets op til was, maar regels en wat en hoe hadden ze nog niet. Om 14u kreeg ik dan het telefoontje dat alles op 20/05 inging en ze de mail het hoe en wat hadden gekregen. Door de feestdag gaat alles in op 22/05.

Ik ben niet tegen een keuring, begrijp me goed, ik vind alleen de manier waarop!

In praktijk zullen volgens mij maar de 1e keuringen van rijdende O-platen pas plaats vinden in 2019, maar je zal maar heel de winter aan je oldtimer gewerkt hebben, schijfremmetjes erop enz enz..... Als je voor alle veranderingen geen certificaten kan voorleggen kan je het schudden. Terwijl je misschien een super veilige wagen op de weg brengt.

Ik vraag me af hoe ik de Willy (my42) en de A310 (my86) door de keuring krijg. Deze laatste kan waarschijnlijk niet op de brug. Aan die 2 is niets veranderd qua techniek.

Ter info, toen ik op de SAAB geblindeerde ruiten had gedaan, moest ik nota bene een tuningkeuring ondergaan.

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 19 mei 2018, 14:04
door Jbenz
De geruchten van deze invoering waren al lang bezig. Via de federatie en erkende oldtimerclubs waren vanaf 2016 reeds duidelijke signalen. De exacte regelgeving niet, klopt. De federatie had meermaals per jaar en over geheel het land vrijwillige keuringsmomenten voor oldtimers in erkende keuringscentra de voorbije jaren. Zij die zich vrijwillig kwamen aanbieden, zijn bezorgd om de veiligheid van zichzelf en anderen, de staat van hun voertuig én interesse naar opmerkingen, werkpunten. Als op deze vrijwillige keuringsdagen, tot 70% van de wagens kleine tot grote gebreken vertonen... dan moet je dit wel in vraag stellen. Hier kun je als federatie, eigenaar en liefhebber niet van wegkijken... Deze nieuwe reglementering is voorlopig enkel van toepassing voor Vlaanderen, de andere gemeenschappen volgen snel... .

Vlaams Gewest - Oldtimerkeuring - wijzigingen vanaf 20 mei 2018

Zoals we reeds lang aangekondigd hebben, zal in Vlaanderen vanaf 20 mei 2018 de periodieke keuring voor oldtimers ingevoerd worden. Wallonië en Brussel volgen eerstdaags van zodra de publicatie in het Belgisch Staatsblad gebeurde.

De onderhandelingen met de drie Gewesten waren niet simpel, maar we zijn tevreden met het resultaat. Oorspronkelijk dienden alle oldtimers vanaf 30 jaar oud om de twee jaar naar de keuring te gaan maar we hielden voet bij stuk om de oldtimers van meer dan 50 jaar een langere periodiciteit toe te kennen.

Velen zullen zich afvragen waarom we niet voor een totale uitzondering gegaan zijn. Sinds 2008 zijn we voorstander van een periodieke keuring en onze eerder georganiseerde vrije keuringsdagen hebben uitgewezen dat heel wat oldtimers (+/- 70 %) zowel kleine als grote gebreken vertoonden die de veiligheid van de eigenaar en deze van derden in het gedrang zouden kunnen brengen. Door deze periodieke keuring in te voeren, zullen we meer verkeersveilige oldtimers krijgen, dit zal het imago van de echte oldtimerliefhebber alleen maar ten goede komen. Hierdoor zullen we onze hobby naar de toekomst toe nog lang kunnen uitoefenen.

BFOV

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 13 aug 2018, 23:46
door Geert14800
Inderdaad de periodieke keuring wordt al lang over gepraat en is er nu (eindelijk) door.

De Bom waar hier over sprake is zal er enkel zijn voor mensen die dachten dat het wel niet zou komen en allerhande niet toegelaten aanpassingen deden aan hun wagen. Waarschijnlijk zullen velen onder deze boos zijn al sik zeg dat een oldtimer een voeruig is ouder dan 30 jaar in zijn originele staat. Enkel de aanpassingen waarvoor men attest heef tvzn de invoerder zijn toegelaten. Een auto die plat op zijn buik ( sterk verlaagd) is is geen oldtimer meer.

Ikzelf rijdt el enkele jarennYongtimer, W123, W202, BMW E30, VW polo, Ford Capri en nu sinds kort W124. Enkele van deze waren niet origineel bij aankoop zoals velgen en zelfs verlaagd. De dag dat ik ze door,verkocht voor iets nieuw stonden ze 99 % origineel, die 1 % was dan een originele radio of ander velgen als de standaard staal was. Nog nooit is er een wagen afgekeiurd die ik verkocht. Moet nu ook elk jaar naar de keuring met mijn huidige twee, de W124 en de E30, geen schrik voor. Komt alleen de veiligheid en de staat van de wagen ten goede.

Geert

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 14 aug 2018, 23:30
door MB280E
Het is een discussie die eindeloos kan gevoerd worden...

Stel jezelf eens de vraag: een kever met originele trommelremmen of dezelfde kever aangepast naar schijfremmen, Welke is het veiligst? Ik weet het antwoord, maar die met de schijfremmen zal worden afgekeurd. Omwille van het feit niet origineel.

En tuning, hot rods, costomizing van voertuigen maken ook een deel uit van het cultureel erfgoed. (naar mijn bescheiden mening).

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 15 aug 2018, 07:30
door 300TDT
Terrecht rijd genoeg oud schrot in België rond.

In Molenbeersel rijd een 190E diesel helemaal rot, voorwiel staat scheef na buiten toe en rijd er gewoon dagelijks mee.

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 15 aug 2018, 11:22
door Crunchy
In dat geval denk ik dat een Patrouille hem gewoon zouden moeten aanhouden en indien nodig naar een keuringsstation dwingen, zoals dat gedaan wordt met (slecht) getunede recentere auto's.

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 16 aug 2018, 09:06
door MB280E
300TDT schreef:Terrecht rijd genoeg oud schrot in België rond.

In Molenbeersel rijd een 190E diesel helemaal rot, voorwiel staat scheef na buiten toe en rijd er gewoon dagelijks mee.


Inderdaad hiervoor is de keuring goed. Liefhebbers onderhouden hun wagens en hoeven dan ook geen schrik te hebben voor de periodieke keuring.

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 24 aug 2018, 18:15
door 300TDT
Plaatje erbij dit is die beruchte W201 waar ik het overhad en zoiets brengt ook nog het eten bij je thuis!!
D09B1948-231A-445E-9553-824090A8F263.png
D09B1948-231A-445E-9553-824090A8F263.png (3.21 MiB) 490 keer bekeken

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 24 aug 2018, 18:33
door Crunchy
Amai zelfs de koplamp ligt er al half uit :lol:

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 24 aug 2018, 18:49
door 300TDT
Wiel scheef na buiten toe, dorpels lastig te zien op foto maar over de lengte weg of gedeukt. Achterbumper hangt op half 7. Schande zoiets maar wel geen met o plaat wahaha

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 24 aug 2018, 20:51
door Hans230ce
300TDT schreef:Plaatje erbij dit is die beruchte W201 waar ik het overhad en zoiets brengt ook nog het eten bij je thuis!!
D09B1948-231A-445E-9553-824090A8F263.png

Mooi exemplaar, maar als die eten aan huis brengt :sick: , dat mag niet, commerciële activiteiten mag niet met een O-plaat.

Re: Bom in de belgische oldtimer wereld

BerichtGeplaatst: 24 aug 2018, 22:31
door JosW124
Wat is dan een commercïele activiteit precies?
Wordt dat ook uitgelegd?