Pagina 1 van 1

W124's met NL-kenteken gespot op...FLICKR

BerichtGeplaatst: ma jul 20, 2020 5:06 pm
door archivarius
Hallo allemaal,

In het topic 'W124 gespot', waarin we foto's plaatsen van W124's die in het wild zijn gespot, ontstond enige tijd geleden een discussie over het wel/niet plaatsen van foto's waarop het kenteken van de auto zichtbaar is. Er zijn voor- en tegenstanders met beiden zeer plausibele argumenten.

Ik heb het uitgezocht. De algemene regel die in Nederland geldt: filmen en fotograferen op de openbare weg en in openbare ruimtes mag. Het filmen en fotograferen is toegestaan, omdat het valt onder de zogeheten ‘vrijheid van informatiegaring’. Dit is een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting (artikel 10 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens). Toch is bij het filmen in het openbaar en in de publiek toegankelijke ruimtes niet alles toegestaan. Tegenover de vrijheid van informatiegaring en de vrijheid van meningsuiting staat het portretrecht en het daarmee verband houdende recht op privacy.

Het portretrecht houdt in dat een foto of film van een bepaald persoon niet zomaar herkenbaar mag worden gepubliceerd, als de desbetreffende persoon een redelijk belang tegen de publicatie heeft.

Wij plaatsen onze foto's op dit (besloten) forum. Louter en alleen om te genieten van de mooie plaatjes en zonder de intentie om mensen te beschadigen.

Maar er zijn ook andere plekken, waar foto's van W124's met zichtbaar kenteken worden geplaatst. En die (ook) voor de hele wereld zichtbaar zijn.
Neem Flickr, het online forum voor fotografen. Hier heb ik vanmiddag in de groep 'Mercedes-Benz W-124' vele foto's van W124's aangetroffen, mét een zichtbaar Nederlands kenteken. Bijgaand de link, wie weet staat er een W124 van één van ónze leden bij ;) https://www.flickr.com/groups/1181849@N20/

Moraal van dit verhaal: niemand is roomscher dan de paus, iedereen 'schiet' maar raak en publiceert online. Maar beperk je tot de W124 en zet geen personen zichtbaar op de foto. Want dan geldt het portretrecht en het recht op privacy.

Tot slot een foto van een achtergelaten W124 Lang. Is dit nou een Trasco, een Binz of een Boonacker? Ik heb werkelijk geen idee. Heeft iemand het antwoord?

Groeten,
Nan.